Home
First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
Dit is geen e-mail adres!
E-mail is vereist!
This email is already registered!
Wachtwoord is vereist!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
E-mail of wachtwoord onjuist!
Uw abbonnement is verlopen.

Cashflow van invloed op een bedrijf en aandeel

10-07-2015 | Selwyn Duijvestijn

Cashflow van invloed op een bedrijf en aandeel

Cash inflows stijgen gebruikelijk door bijvoorbeeld financiering of investeringen. Cash outflows komen door kosten of investeringen.

De cashflow wordt gebruikt om te bepalen hoe sterk een bedrijf er financieel voor staat. Het is van cruciaal belang voor het bedrijf dat dit op een gezond niveau blijft. Dit verzekert een bedrijf er namelijk van dat het crediteuren, werknemers en anderen op tijd kan betalen. Bedrijven die een langere tijd een lage cash flow hebben, worden gezien als kandidaten voor een eventueel faillissement als dit te lang door blijft gaan.

Operating cash flow

Operating cash flow is een maatstaf voor de hoeveelheid cash die wordt gegenereerd door de normale bedrijfsvoering. Dit is belangrijk, omdat het een indicatie geeft wanneer een bedrijf de mogelijkheid heeft om voldoende positieve cash flow te generen om het bedrijf te onderhouden en te laten groeien. Ook geeft dit aan wanneer een bedrijf misschien extra financiering nodig zal hebben.

Operating cash flow wordt berekend door de netto winst aan te passen aan waardevermindering van vaste activa, veranderingen in inventaris en veranderingen van vorderingen.

Free cash flow

De free cash flow kan berekend worden door de Capital Expenditures (CAPEX) van de operating cash flow af te trekken. De free cash flow staat voor de cash dat een bedrijf kan genereren na de uitgaves die nodig zijn om de huidige activabasis te behouden of uit te breiden. Free cash flow zorgt ervoor dat bedrijven acties kunnen ondernemen die de aandeelhouderswaarde verbeteren. Dit is dus erg belangrijk voor een bedrijf.

Als de free cash flow negatief is, hoeft dit overigens niet per sé te betekenen dat het slecht gaat met het bedrijf. Het kan namelijk ook zo zijn dat er een negative free cash flow is vanwege grote investeringen binnen het bedrijf. Dit kan op den duur erg veel opleveren en hoeft dus niet een negatief punt te zijn voor het bedrijf.