Home
First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
Dit is geen e-mail adres!
E-mail is vereist!
This email is already registered!
Wachtwoord is vereist!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
E-mail of wachtwoord onjuist!
Uw abbonnement is verlopen.

Omzet per aandeel een belangrijk onderdeel van onze fundamentele analyse

02-09-2015 | Selwyn Duijvestijn

Omzet per aandeel een belangrijk onderdeel van onze fundamentele analyse

De reden dat de Amerikaanse aandelenmarkt niet veel heeft bewogen is waarschijnlijk dat de situaties in onder andere China en Europa simpelweg nog geen duidelijk effect hebben gehad op de wereldeconomie en dus ook niet in de kwartaalcijfers van bedrijven. Vooralsnog zien de kwartaalcijfers van dit kwartaalcijferseizoen er dan ook zeker niet slecht uit. Als we de energiesector weglaten, zijn de winsten van Amerikaanse bedrijven met ruim 5% gegroeid. Zouden we de energiesector hier wel meetellen, dan zagen ze een lichte krimp van ruim 1%. Kijken we naar de omzet, dan zouden we een kleine krimp zien zowel met als zonder de energiesector mee te tellen. Inclusief de energiesector is deze krimp ruim 3% en exclusief deze sector is het ruim 1%.

Kijken we naar alle resultaten, dan zien we dus een krimp. We zien echter dat dit komt vanwege de flink gedaalde olieprijs. Zonder de bedrijven die hieronder hebben geleden, zien we vooruitgang. Het wachten is dus op het herstel van de olieprijs. Indien dit gebeurt, zullen we dus flinke vooruitgang zien in de gemiddelde resultaten van alle bedrijven. Momenteel houdt de energiesector namelijk alles een beetje naar beneden. Hier komt bij dat het er op lijkt dat we wellicht momenteel een bodem vinden voor de olieprijs, waardoor de kans op een herstel hierin aanzienlijk is. Marktgevoel verwacht dat de olieprijs binnenkort weer een (licht) herstel zal kunnen laten zien, zelfs al zien we deze eerst nog wat verder wegzakken. Juist deze correctie is een moment om niet in paniek te raken en te zoeken naar aandelen met een sterke fundamentele basis. Vooral omzetgroei en omzet per aandeel is daarbij belangrijk.

Waarom omzetgroei zo belangrijk is

Omzetgroei is erg belangrijk voor een aandeel. Als we alleen kijken naar de netto winst, dan kunnen we een verkeerd beeld krijgen van wat voor vooruitgangen een bedrijf boekt door eenmalige gebeurtenissen. Bij het bekijken van de kwartaalcijfers wordt vaak de nadruk gelegd op de winst en omzet in vergelijking met de verwachtingen van analisten. Dit is natuurlijk belangrijk, maar ook dit kan erg misleidend zijn. Een bedrijf kan er namelijk flink op vooruitgaan, maar alsnog onder de verwachtingen van analisten presteren. Hier komt nog eens bij dat het vaak gebeurt dat analisten hun verwachtingen voor de kwartaalcijfers omlaag halen, zodat het aandeel meer ruimte heeft om boven de verwachtingen te presteren. Hierdoor is het volgens Marktgevoel zo belangrijk om erg goed naar de omzetgroei van een bedrijf te kijken tijdens de fundamentele analyse. Hierbij kijken we naar de omzet per aandeel. Dit doen we zodat we het effect van een eventuele aandelenemissie of aandeleninkoopprogramma goed kunnen meenemen in onze analyse.

Aandelen met omzetgroei

Van dit kwartaalcijferseizoen zijn er een aantal uitblinkers uit de S&P 500. Zo zag Laboratory Corporation of America Holdings zijn Omzet/Aandeel binnen een jaar groeien van 17,57 dollar, naar 22,14 dollar. In totaal was dit een groei 26%, een flink verschil dus. Dit is echter het aandeel met de kleinste groei op het lijstje. Zo zag het aandeel Facebook en het aandeel Underclass Armour de Omzet/Aandeel allebei met 27% groeien binnen een jaar tijd, waarbij de Omzet/Aandeel van Facebook van 1,11 dollar, naar 1,42 dollar groeide en die van Under Armour van 2,81 dollar, naar 3,56 dollar. Goldman Sachs deed het nog een procentje beter dan deze twee bedrijven, aangezien dit aandeel de Omzet/Aandeel zag groeien met 28%. Goldman Sachs zag vorig jaar nog een Omzet/Aandeel van 17,91 dollar, maar dit jaar werd dit op 22,87 gerealiseerd.

De volgende zes aandelen zagen allemaal een groei van de Omzet/Aandeel van 30% of hoger. Walgreens Boots Alliance en Lennar Corporation zagen allebei een groei van de Omzet/Aandeel van 30%, waarbij Walgreens Boots Alliance een toename van 6,08 dollar zag en daarmee op 26,12 dollar Omzet/Aandeel uitkwam. De Omzet/Aandeel van Lennar Corporation name binnen een jaar toe met 2,36 dollar. Ons favoriete biotech aandeel Gilead Sciences zag samen met Apple en Skyworks Solutions op dit gebied een groei van maar liefst 36%. Gilead Sciences zag de Omzet/Aandeel binnen een jaar tijd toenemen van 3,94 dollar, naar 5,35 dollar. Apple zag een toename van 2,25 dollar en kwam daarmee terecht op 8,45 dollar. Skyworks Solutions realiseerde deze keer een Omzet/Aandeel van 4,15 en deed het daarmee 1,11 dollar beter dan een jaar geleden. Apple is volgens ons daarom een kwestie van 'Buy on dips' en ook ons enthousiasme voor Gilead Sciences moge duidelijk zijn.

Word abonnee en kom direct te weten in welke aandelen wij nu beleggen en potentie zien!