Home
First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
Dit is geen e-mail adres!
E-mail is vereist!
This email is already registered!
Wachtwoord is vereist!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
E-mail of wachtwoord onjuist!
Uw abbonnement is verlopen.

Wat is een optie

17-06-2014 | Selwyn Duijvestijn

Wat is een optie

Wat is een optie nou eigenlijk?

Een optie moet u zien als een recht om bijvoorbeeld aandelen te kopen of te verkopen binnen een bepaalde periode tegen een van te voren vastgestelde prijs. De onderliggende waarde van een optie contract is bijna altijd gebaseerd op 100 aandelen.

Er zijn twee soorten opties:

  1. Call optie: geeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde te kopen. De optie stijgt in waarde bij een koersstijging.
  2. Put optie: geeft u het recht om een bepaalde onderliggende waarde te verkopen. De optie stijgt in waarde bij een koersdaling.Optie kopen of schrijven?

Optie kopen: Wanneer u een call optie koopt, gaat u uit van een koersstijging. Vice versa is het zo dat als u een put optie koopt, u uitgaat van een koersdaling.

Optie verkopen (schrijven): Bij het schrijven van een call optie gaat u uit van een gelijkblijvende of dalende koers. Vice versa is het zo dat als u een put optie verkoopt, u uitgaat van een koersstijging/gelijkblijvende koers.Hoe werkt het?

Bij de transactie zijn altijd 2 partijen betrokken, de optie-koper en de optie-schrijver. De optie-koper verkrijgt een recht en de optie-schrijver gaat een verplichting aan.

In het geval van een Call optie transactie is er een koper en een schrijver. De Koper in dit geval verkrijgt het recht om te kopen en de Schrijver heeft de verplichting om te verkopen.

In het geval van een Put optie transactie is er een koper en een schrijver. De koper in dit geval verkrijgt het recht om te verkopen en de schrijver heeft de verplichting om te kopen.Call optie Put optie
Koper Recht om te kopen Recht om te verkopen
Schrijver Verplichting om te verkopen Verplichting om te kopen


Voorbeeld: AEX Call-optie dec-2015 510,00

Onderliggende waarde Call of Put optie Expiratiedatum Uitoefenprijs
AEX Call-optie dec-2015 510,00


Terug naar het overzicht