Home
First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
Dit is geen e-mail adres!
E-mail is vereist!
This email is already registered!
Wachtwoord is vereist!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
E-mail of wachtwoord onjuist!
Uw abbonnement is verlopen.

Aandeel op de Radar: Retail heeft het zwaar

11-05-2017 | Selwyn Duijvestijn

Aandeel op de Radar: Retail heeft het zwaar

Aandeel op de Radar: Retail heeft het zwaar

Voorbeurs daalt Macy's meer dan 10% door tegenvallende verkopen
Appartementen, huizen, kantoren, winkelcentra; het zijn slechts voorbeelden van vastgoed waarin men kan beleggen. De crisis van 2008 staat nog vers in het geheugen. Het jaar waarin veel mensen niet meer aan de betalingseisen konden voldoen en de huizencrisis van start ging. Sindsdien is vastgoed weer gestegen in waarde, maar beleggers bereiden zich alvast voor op een nieuwe crisis.

Liefde maakt blind
Handelen in vastgoed gebeurt vaak via een Real Estate Investment Trust fund, afgekort REIT. Door het hoge dividend zijn deze REITs zeer geliefd bij beleggers, maar de crisis van 2008 ligt nog vers in het geheugen.

Sinds de crisis is er alles aan gelegen om herhaling te voorkomen. REITs zijn door de lage rente nog steeds geliefd. De winst van een Real Estate Investment Trust wordt volledig uitgekeerd als dividend. Dividend wordt lager belast dan inkomstenbelasting. In Amerika werkt dit echter anders. Voor Amerikanen is het percentage af te dragen bedrag hoger dan bij ons. Dit komt omdat niet alles wordt gezien als dividenduitkering. Amerikanen dragen ook belasting af over de winst. De renteverhoging die de Federal Reserve Bank nu doorzet, zal REITs minder aantrekkelijk maken om in te beleggen.

Door een hogere rente is de winst lager en daarmee ook het rendement. Kopers van vastgoed gaan immers een hoger percentage aan rente betalen over het gefinancierde bedrag en er zal dus minder winst uitgekeerd kunnen worden. De renteverhoging zal dan ook een behoorlijke verkoop kunnen veroorzaken in REITs. De meest verhandelde ETF in deze sector is de Schwab US REIT ETF met als ticker SCHH. Deze ETF is ideaal om middels een shortpositie in te spelen op een daling in de sector en zo te profiteren van een renteverhoging.

Nieuwe crisis dreigt...
Na de crisis van 2008 is de woningmarkt weer hersteld. Er dreigt echter een nieuwe crisis! Deze zal, gelukkig voor de economie, op veel kleinere schaal plaatsvinden dan de financiële crisis. Hedgefunds en grote financiële partijen hebben hun oog laten vallen op retail en winkelcentra.

Nu de economie weer op stoom komt en de consument weer meer kan uitgeven, trekken verkopen van retailbedrijven verder aan. Investeren in retail lijkt een logische stap met aantrekkende verkopen. Dit is een misvatting. De enige retailers die meer klanten zien, zijn degene die inzetten op e-commerce. Amazon, eBay en ook de Chinese speler Alibaba zien steeds meer klanten een kooporder in de winkelmand plaatsen. Traditionele retailers als Macy's en J.C. Penney hebben te lijden onder de opkomst van e-commerce, de toenemende populariteit van outlet stores en de kosten die zij maken op vastgoed.

Macy's heeft in het vierde kwartaal van 2016 de EPS met 18% zien dalen t.o.v. dezelfde periode in 2015. Stijgende rentes zorgen daarentegen dat de huur op de vastgoedpanden omhoog gaat. Dit zorgt ervoor dat de retailers steeds meer moeite zullen hebben om de huur/hypotheek op hun vastgoedpanden te betalen.

Dit lijkt op de crisis van 2008 waarbij hypotheken onder water kwamen te staan omdat deze niet meer afgelost kunnen worden. Dit wil overigens niet zeggen dat er een "zeepbel" in de winkelcentra-hypotheken is. Toch lijkt deze trend zich voort te zetten!

Short, niet zonder risico
J.C. Penney heeft in februari bekend gemaakt ongeveer 140 winkelpanden te sluiten. Dit in navolging van Macy's en Sears Holding die respectievelijk 100 en 150 locaties zullen sluiten. Sears Holding vreest zelfs voor het voortbestaan van de onderneming! Niet zo vreemd als je bedenkt dat er op achterstallige betalingen van winkelcentra-hypotheken een rente van 6,5 procent zit.

Shortposities worden steeds verder opgebouwd. Retail zit in behoorlijk slecht weer maar er gaan geluiden dat beleggers voorzichtig moeten zijn met een shortpositie in REITs. Hoewel deze zeer succesvol bleken in de crisis van 2008, is deze situatie anders. Banken als Deutsche Bank en Morgan Stanley hebben al Shortposities opgebouwd en profiteren wanneer de hurende partij niet meer kan voldoen aan de betaling. Dit is nog niet zo zeker. Want al staan retailers als Macy's onder druk, ze hebben voldoende liquiditeit om schulden af te lossen. Door de grote Shortposities kan, wanneer een verdere daling van REITs uitblijft, een enorme shortsqueeze ontstaan als short zittende partijen uitstappen.

(Wanneer beleggers short gaan op een aandeel, lenen zij het aandeel in. Als de koers daalt kunnen ze de aandelen terugkopen en verzilveren zo een winst. Als de koers stijgt zijn 'shortened' partijen verplicht om aandelen terug te kopen om het verlies niet alsmaar verder op te laten lopen. Dit gaat vaak gepaard met een enorme snelheid. Dit staat bekend als een short squeeze)

Een shortpositie in een retail REITs ETF brengt misschien te veel risico's met zich mee. Beleggers kunnen daarom ook kijken naar een shortpositie in één van de bekende retailers zoals Walmart, Macy's of in vastgoed eigenaar Sears Holding. 's Wereld succesvolste belegger, Warren Buffet, heeft overigens zijn positie in Walmart afgebouwd. In 2014 had zijn bedrijf Berkshire Hathaway nog 60 miljoen aandelen, nu is dat teruggelopen tot slechts 2 miljoen. Dit was het moment waarop analisten het einde van retail voorspelde. Weer een indicatie dat retailers in zwaar weer zitten.