Contrair – Juni 2019

Robots, voor de een is het een “ver van m’n bed show” en een ander kan niet wachten totdat robots ons assisteren in het dagelijks leven. Een van de bezwaren tegen robots is dat zij slimmer worden dan de mens en daarmee een gevaar voor ons vormen. Dit is de nachtmerrie van veel mensen maar deze nachtmerrie kan heel snel realiteit worden. Robots nemen de wereld over!

Robots spelen een steeds grotere rol spelen in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan de zelfrijdende auto, maar ook The Internet of Things zoals de smartphone en de slimme thermostaat. Dit zijn niet de eerste dingen waar je aan denkt als de term robot gebruikt wordt.

Bij een robot denken wij aan een mensachtige machine die meerdere taken kan uitvoeren en voor zichzelf kan denken. Wanneer een robot gewoon één taak uitvoert, dan is het een gewone machine en geen robot. Er moet een vorm van intelligentie in zitten voordat iets een robot genoemd mag worden. De grens tussen robot en machine is echter heel dun.

Techniek zet de toon

Technieken als virtual reality, augmented reality en de zelfrijdende auto worden langzaam op de markt gebracht maar ook nieuwe technologieën zoals Artificial Intelligence zorgen voor een extra vraag naar robots. Vooral A.I (Artificial Intelligence) wordt steeds meer onderwerp van gesprek. Bedrijven als Google, Amazon en Apple experimenteren steeds meer met machine learning, een vorm van Artificial Intelligence waarbij de robot zelf leert op basis van gebeurtenissen.

U heeft vast wel eens gehoord van IBM’s supercomputer genaamd Watson. Waar een normale computer alleen kan denken vanuit vastgestelde databases, kan Watson ook ongestructureerde data verzamelen, analyseren en vervolgens hierop handelen. Een behoorlijke prestatie want 80% van alle digitale data, inclusief content zoals artikelen, onderzoeksrapporten, blogs en ook tweets, is ongestructureerd. Dit gaat zelfs verder dan de huidige technologie geïntroduceerd aan de consument.

Smartphones kennen de optie al wat langer en onlangs hebben Amazon en Google een slimme spraakassistent voor het huis op de markt gebracht. Amazon Echo en Google Home werken op basis van “spraakherkenning”. Als consument geven wij een simpel stemcommando door aan dit apparaat en vervolgens voert het apparaat de opdracht uit. Zo kunnen bijvoorbeeld apps worden geopend of wordt ons favoriete nummer afgespeeld zonder zelf te zoeken in Spotify, de slimme spraakassistent doet dit. Voor de consument zijn dit de eerste stappen van Artificial Intelligence. Supercomputer Watson is al zover dat het zinnen en context kan lezen en interpreteren net zoals een mens doet.

Contrair beleggen

Met het Contrair beleggen abonnement ontvangt u iedere eerste maandag van de maand één concrete contraire beurstip. Dit betekent dat u een uitgebreid rapport van minimaal 800 woorden ontvangt met een duidelijke heldere visie over één sterk ondergewaardeerd bedrijf. Contrair beleggen is onze specialiteit en betekent:

  • 12 concrete beurstips per jaar
  • Anders dan de gemiddelde grijze beursanalist
  • Een eigen koers durven varen
  • Een trackrecord vanaf 2009

Natuurlijk kunt u nu en dan een winstje meepakken door met de massa mee te gaan, maar het is vaak lucratiever te zoeken naar aandelen die ondergewaardeerd zijn.

Meer informatie

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk.