Technische Analyse: Opening Range

Toppen en bodems komen vaak voor bij een hoog volume. Waar veel aandelen verhandeld worden, gebeurt iets bijzonders. Wie zich bezighoudt met de AEX-index moet daarom zeker eens kijken naar de opening range.

AEX-index opening range

De opening range is een nuttige indicator die simpelweg bestaat uit twee niveaus. Deze twee niveaus ontstaan door de hoogste en laagste koers te nemen gedurende de opening van de beurs.

De ene beurshandelaar definieert de opening als het eerste uur van de optie- en aandelenhandel, de andere handelaar neemt de eerste periode van de futurehandel. Wij houden het eerste half uur na opening van de aandelenhandel om 09:00 uur aan.

Systematisch de trend bepalen met de opening range

De opening is belangrijk en veelzeggend. Als de koers van de AEX na het eerste half uur lager staat dan bij de opening, dan betekent dit dat er meer verkopers zijn dan kopers. Er is meer verkoopdruk en er is een grotere kans dat de AEX zich gedurende de dag neerwaarts zal bewegen.

Als de koers van de AEX na het eerste half uur hoger staat dan bij de opening, dan betekent dit dat er meer kopers zijn dan verkopers. Er is meer vraag dan aanbod en er is een grotere kans dat de AEX gedurende de dag hoger koerst.

 

Money management opening range

Het opening range systeem werkt gemakkelijk en de koopsignalen ontstaan op een duidelijke wijze. Het belangrijkste van ieder systeem is echter money management. De sleutel tot succes is het moment waarop er wordt toegegeven dat ieder systeem zijn fouten heeft en er verlies genomen wordt.

Marktgevoel speelt in op de opening range met Citi Turbo’s. Bij het opening range systeem kiezen wij ervoor om verlies te nemen zodra de index in tegengestelde richting het andere niveau van de opening doorkruist.

 

Voorbeeld: Op het moment dat de index boven de hoogste koers van de opening range komt, geeft het systeem een signaal om long te gaan. Marktgevoel koopt dan een Citi Turbo Long. Als de index vervolgens helemaal niet verder stijgt en terugvalt tot onder de laagste koers van de opening range, dan wordt er verlies genomen en de Turbo Long verkocht.

Iedere dag handelen wij op de AEX-index op basis van bovenstaand systeem. Op zijwaartse dagen is het systeem verliesgevend, maar op trendmatige dagen genereert het opening range systeem vaak een mooie winst.

Profiteren van de opening range

Natuurlijk schetsen we in bovenstaande uitleg slechts een versimpelde versie. In werkelijkheid spelen een aantal meer indicatoren een rol. Zo is bijvoorbeeld ook het uitstapmoment enorm belangrijk en dat is nog helemaal niet meegenomen in bovenstaande uitleg.

Met het Marktgevoel abonnement profiteert u mee met de ervaring die wij hebben opgedaan met het handelen op basis van de opening range.

Disclaimer: Handelen in aandelen brengt een risico met zich mee. Resultaten uit het verleden geven geen enkele garantie of indicatie over de toekomstige resultaten. De teksten in dit artikel vormen geen advies, het gaat slechts om de persoonlijke mening van de schrijver. Niets op de pagina’s van dit artikel dient op enige wijze te worden opgevat als een aanbieding of levering van financieel, beleggings- of ander professioneel advies. U dient met name advies in te winnen bij een gekwalificeerd expert voordat u een beleggingsbesluit neemt. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw beleggingsbeslissingen neemt u voor eigen risico en daarvoor bent u uitsluitend zelf verantwoordelijk.